Nieuws

In het kader van de Voorleesweek 2017 organiseren de Brusselse Nederlandstalige bibliotheken in samenwerking met de VGC en Foyer vzw naar goede gewoonte meertalige voorleesuurtjes.
Van 18 tot 26 november staan de Brusselse bibliothekendeuren wagenwijd open voor een keur aan verschillende talen. Dit jaar stelt Brussels reads Aloud Dick Bruna’s overbekende konijntje nijntje centraal.

De Franstalige Brusselse bibliotheken kenden het al langer, maar vanaf dit jaar doen ook alle Nederlandstalige bibliotheken mee: op vrijdag 24 november openen alle Brusselse bibliotheken ’s avonds de deuren tot 22u tijdens de Nocturne van de Brusselse bibliotheken.

De hommage aan Jotie T'Hooft afgelopen vrijdag was een groot succes en werd precies wat we voor ogen hadden: een hulde aan de dichter met de focus gericht op zijn literaire nalatenschap, een kennismaking met de vaandeldragers van onze hedendaagse Nederlandstalige dichtkunst, een technisch en visueel hoogstaande voorstelling geleid door de perfecte master of ceremony Vitalski, een professor die de lichte toets wist te behouden en een muzikant die wat gekte liet insluipen.

Op 6 oktober 2017 is het net veertig jaar geleden dat de dichter Jotie T'Hooft overleed te Brugge. De avond voordien verliet hij zijn woning in de Kerkstraat 99 in Sint-Agatha-Berchem, op loopafstand van de Nederlandstalige bibliotheek. Op de schoorsteenmantel werden twaalf laatste gedichten teruggevonden die nog diezelfde maand postuum werden uitgegeven door uitgeverij Manteau, toen ook gevestigd in Sint-Agatha-Berchem. Op dat moment was de eenentwintigjarige dichter de rijzende ster van de Nederlandstalige letteren, onze eigenste Vlaamse "poète maudit".

Naar aanleiding van 10 jaar samenwerking tussen de gemeente Sint-Agatha-Berchem en de Senegalese hoofdstad Dakar, vindt van 7 tot 10 september een Senegalese week plaats. In de bib vindt u een leestafel met Senegalese literatuur en op zaterdag 9 september om 11u kunnen kinderen in de bib terecht voor een voorleesuurtje "Afrikaanse verhalen". De toegang is gratis.