Zadenbib

De bibliotheek is gestart met een zadenbib. Het principe is eenvoudig: iedereen die gratis lid wordt van mijntuin.org kan gratis zaden ontlenen in de bibliotheek. Er is geen uitleentermijn en er zijn geen boetes: de zadenbib is gebaseerd op onderling vertrouwen! Het enige wat we vragen is dat je probeert zelf zaden te oogsten om deze daarna aan de bib te schenken, zodat we samen een collectie van biodiverse zaden kunnen samenstellen.

Hoe je in het najaar die zaden kan oogsten, vind je hier terug of je komt eens langs in de bibliotheek. Ga ook eens een kijkje nemen op het flipboard-magazine dat wordt samengesteld door de bib van Londerzeel of volg op Pinterest het informatieve bord over het onderwerp.

De collectie zaden vind je terug in onze online zadencatalogus.

De zadenbib is een initiatief dat komt aangewaaid uit de Verenigde Staten. In Vlaanderen bestaat er al een zadenbib in de openbare bibliotheken van Londerzeel en Denderleeuw. Sint-Agatha-Berchem wordt de eerste openbare bibliotheek in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die een zadenbib aanbiedt. Het initiatief sluit ook naadloos aan bij de vele burgerinitiatieven die in Sint-Agatha-Berchem de kop op steken en waarbij duurzaamheid, ecologisch bewustzijn, biodiversiteit en zelforganisatie de toon voeren.

De zadenbib bleek voor een Chinees persagentschap voldoende nieuwswaarde te hebben om er een reportage aan te wijden.